• SLO
 • ENG
 • +386-31-357-248
 • Kontakt

  Imate vprašanje za nas?X

  PUSTITE SPOROČILO

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

TALNE OBLOGE

linolej

Linoleji so narejeni večinoma iz naravnih materialov in se zato pogosto vgrajujejo v ekološke objekte. Sestavljeni so iz utrjenega lanenega olja (linoksina), zmlete plute, lesne moke, borove smole, mineralnih polnil in dodatkov, ki so nanešeni na podlago iz jute ali platna.

Dodana so barvila, ki linolej obarvajo enakomerno po celotni debelini, zato se barva linoleja z obrabo ne spreminja. Linolej se dobavlja v rolah ali ploščah.

Role se večinoma polagajo v javnih objektih z lepljenjem na podlago. Iz linoleja je možno izdelati bordure in intarzije, ki dajo prostorom unikaten videz. Linolej v ploščah se uporablja v stanovanjskih in poslovnih objektih z lepljenjem ali plavajoče. Podlaga na katero se polaga, mora biti zelo dobro pripravljena (izravnana), saj se vse neravnine in prehodi preslikajo na površino obloge.

Linolej je zelo odporen na obrabo in praske, površina ne zbledi, je antistatičen (odbija prašne delce), zavira rast plesni in mikroskopskih organizmov. Zato se pogosto uporablja v prostorih, kjer se zahteva čistoča in odpornost na obrabo (bolnišnice, vrtci, šole). Slabost linolejev je, da je potrebno redno vzdrževanje površine, poznajo se risi od gumijastih čevljev, občutljivi so na pretirano močenje in na čiščenje z lugi. Nekatere linoleje se premazuje takoj po polaganju, drugi pa imajo že tovarniško nanešeno zaščito in se premazujejo samo med uporabo (2-3 krat letno). Linolej brez zaščite površine je porozen material in lahko ob vdoru vode in alkalij (lugov) pride do trajnih poškodb.

www.podopolagalstvo.si
Vse pravice pridržane © PODOPOLAGALSTVO, Branimir Voh s.p.