• SLO
 • ENG
 • +386-31-357-248
 • Kontakt

  Imate vprašanje za nas?X

  PUSTITE SPOROČILO

  Sending your message. Please wait...

  Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

  There was a problem sending your message. Please try again.

  Please complete all the fields in the form before sending.

TALNE OBLOGE

vinilne obloge

Vinilne talne obloge se pogosto enačijo s PVC oblogami, saj je PVC najpogosteje uporabljena sestavina (polimer) za izdelavo vinilnih oblog. Vinilne talne obloge so eno ali večplastne in se prodajajo v obliki rol ali plošč različnih dimenzij. Polagajo se z lepljenjem na podlago ali plavajoče.

V obeh primerih mora biti podlaga popolnoma ravna (izravnana), da se ne preslikajo neravnine iz podlage na površino talne obloge.

Estetsko so vinilne obloge lahko zelo raznolike: imitacije lesa, ploščic, granita, tekstila idr. Površine so na otip gladke ali z vtiski različnih tekstur. V primerjavi s parketom so vinilne obloge bolj odporne na obrabo in vtiske, prav tako na njih ne vpliva sprememba zračne vlage v prostorih. Vinili so občutljivi na direktno (močno) sončno svetlobo, ki lahko povzroči dimenzijske in barvne spremembe. Tla iz vinilnih oblog niso vodoodporna, razen če so stiki in robovi varjeni. Primerne so za polaganje na talno gretje.

Slabost vinilov na osnovi PVC je, da se iz PVC tudi po vgradnji lahko sproščajo nekatere zdravju škodljive snovi (HOS), čeprav v zelo majhnih količinah. Poleg tega se v proizvodnji dodajajo mehčala, stabilizatorji in drugi dodatki, ki so večinoma škodljivi za zdravje. Zato je smiselno, da uporabnik pred nakupom vinilne obloge, preveri katere ekološke certifikate izpolnjuje določena vinilna obloga. Sama obraba in trajnost vinilov se ocenjuje po debelini obrabnega sloja, ki naj bo za stanovanjske površine 0,30 mm, za poslovne prostore pa 0,40 mm ali več.

www.podopolagalstvo.si
Vse pravice pridržane © PODOPOLAGALSTVO, Branimir Voh s.p.